Conditie van uw boom verbeteren

De conditie van uw boom verbeteren kan op verschillende manieren aangepakt worden. Het is belangrijk dat er eerst een onderzoek gebeurd om vast te stellen waar de oorzaak van het probleem ligt alvorens het aan te pakken. Bij een eerste visuele controle (VTA) worden de conditie en de vitaliteit van uw boom onderzocht, zo kan er correct advies gegeven worden. Enkele  voorbeelden van het verbeteren van de conditie vindt u hier: 

  Voedingszuilen plaatsen

Het plaatsen van voedingszuilen is soms nodig als er gemerkt wordt bij het onderzoek dat de conditie en vitaliteit van de boom achteruitgaan. Dit zal dan een positief effect hebben op de groei van uw boom, waardoor zijn gezondheid terug zal verbeteren en zijn vitaliteit zal toenemen. Om dit te bekomen maken we boorgaten in de wortelzone die gevuld worden met een voedingsrijk substraat dat zeer luchtig van structuur is. De luchtige structuur laat ons toe om nog eventuele biologische producten toe te dienen indien er een aantasting zou zijn van insecten, schimmels of bloedingsziekte. 

    merendree_notelaar_voedingzuilen_juglans_regia

  Verankeren van bomen en/of takken

  •  Kroonverankering (verankeren van een tak)

Heeft u angst voor die ene zware tak die over het wandelpad hangt of denkt u dat een tak veel te ver is uitgegroeid en dat hij zal uitwaaien?

Verankeren kan een goede oplossing bieden voor takken die een gevaar vormen om uit te breken. Laat u echter niets op de mouw spelden, want verankeren is slechts bij uitzondering nodig.  Kroonverankeren dient in de eerste plaats om schade te voorkomen of te beperken. De breuk zelf kan dus niet voorkomen worden maar de eventuele schade wel.
Het verankeren gebeurt ook best in combinatie met een snoei. 

     kroonverankering    

  • Stamverankering

Stamverankering wordt weinig toegepast, en dient pas te gebeuren na een onderzoek. Het onderzoek zal uitmaken of en wat de oorzaak is van het onstabiel zijn van de boom.

Het is niet omdat de boom schuin gegroeid is dat het nodig is om hem te verankeren. De boom kan voldoende wortels ontwikkeld hebben om de stabiliteit zelf te garanderen. Het onderzoek kan dit uitwijzen.  Als de boom reeds aan het afsterven is, is het nutteloos om de boom nog te verankeren.

  Inpakken van beuken tegen zonnebrand

Beuken zijn erg gevoelig aan zonnebrand, maar ook de esdoorn, jonge paardenkastanjes en haagbeuk kunnen de plotse felle zon niet goed verdragen. Beuken die altijd beschermd stonden tussen andere bomen en waarvan de stam dus nooit felle zon te verduren kreeg, kunnen plots verbranden als hun buren verdwijnen. De bast scheurt open en valt later af, de boom kan hierdoor afsterven.

De enige oplossing tegen de zonnebrand is het inpakken van de beuk, meestal gebeurd dit met jute. Na een aantal jaren verdwijnt deze bescherming op natuurlijk wijze en kan de boom reageren door een dikkere bast aan te maken. 

Wetteren_inpakken_met_jute_Fagus_sylvatica    inpakken_beuk_tegen_zonnebrand     inpakken_beuk_tegen_zonnebrand

  Verhinderen van druk op de wortels met Permavoid®

Het probleem van druk op de wortels wekt langs beide kanten problemen op. De oprit kan opgeduwd worden door de wortels en de druk van de auto's op de wortels zorgt ervoor dat de boom het moeilijk krijgt door te weinig water, zuurstof, ...

Het gebruik van de Permavoid Sandwich constructie zorgt ervoor dat de druk verdeeld wordt. Het zorgt er tevens voor dat de boom voldoende lucht krijgt en voedingsrijke grond. Bovenop de Permavoid kan u kiezen welke afwerking u kiest, tegels, kasseien, ... 

aanleg_permavoid_waterdoorlaatbare_fundering_van_de_keere_permavoid_groeiplaats_51     permavoid_van_de_keere_Herent_waterdoorlaatbare_fundering_3.JPG

Wij komen graag bij u langs om te bekijken welke toepassing er bij u het meest geschikt is.

Maak nu een afspraak