Groeiplaats problematiek/ oplossing voor bomen

Gepost op 10/11/2010
Geschreven door Wouter Crucke
Categorie├źn: Groeiplaats Ontwikkeling

De problematiek van boomwortels

In het hedendaagse stadsbeheer en stadsontwerp vormt een duurzaam bomenbeheer een nieuwe uitdaging voor de stedenbouwkundigen en groenbeheerders. Door de toegenomen verdichting van de stedelijke bebouwing wordt de ruimte  voor het aanplanten van bomen met grote kronen beperkt. De ondergronds beschikbare ruimte waarin een boom gezond kan groeien en zich op een natuurlijke wijze kan handhaven, wordt steeds verder beperkt door deze intensieve bebouwing en de toename van de verkeersintensiteit. De extreme belastingen leiden tot een hoge mate van grondverdichting en beperken de doorwortelbare ruimte. Al na enkele jaren ontstaan groeistoringen waardoor van een gezonde ontwikkeling geen sprake meer kan zijn.

Naar aanleiding van beschreven problematiek heeft TGS de Treebox en Treebox HP ontwikkeld. De voorziening vangt de druk van de bovenliggende verharding en de verkeersbelasting op zodat de boomwortels zich in een losse, niet verdichte grond, op een natuurlijke wijze kunnen ontwikkelen.

Lees meer over:

Reageer op dit artikel

(wordt niet weergegeven op de website)


Artikel is geschreven door: Wouter Crucke

Zaakvoerder, gecertificeerd European Treeworker, Bomenarchitect én opiniemaker. Als bomenarchitect zorgt Wouter Crucke ervoor dat bomen goed terecht komen. Hij is de rechterhand van studiebureaus of (landschaps)architecten en de drijvende kracht achter het innovatief karakter van Vartago.

Wouter Crucke