Lichtgevende boom vervangt straatlamp?

Gepost op 10/01/2010
Geschreven door Wouter Crucke
Categorie: Ontwikkeling

Wetenschappers uit Taiwan hebben een milieuvriendelijk alternatief voor straatverlichting op het oog. Ze ontwikkelden een lichtgevende plant.

Een team wetenschappers uit Taiwan kwam tot deze verrassende ontdekking toen ze een evenwaardige vervanger zochten voor de alomtegenwoordige ledverlichting. Bij de productie van ledlampjes wordt fosforpoeder gebruikt en dat is giftig en duur.

 

Waterplant

Toen ze gouden nanodeeltjes aanbrachten in bladeren van de Bacopa caroliniana, een waterplant die voorkomt in het midden en het zuiden van de Verenigde Staten, lichtten de bladgroenkorrels rood op. Dat meldt de groene website Inhabitat.

Dit kwam tot stand door de gouddeeltjes met ultraviolet licht met een hoge golflengte te bestralen. De deeltjes produceerden vervolgens een blauwachtig fluorescerende gloed die een rode gloed bij de omliggende bladgroenkorrels uitlokte.

 

Straatverlichting
“In de toekomst zullen we deze techniek kunnen gebruiken om straten te verlichten met de bomen die er langs staan. Dit zal niet alleen energie besparen maar ook meer CO2 uit de lucht halen. Het licht zet de bladgroenkorrels immers aan tot fotosynthese”, verklaart onderzoeksleider Yen-Hsun Su in een interview met Chemistry World.

bron: ZDNet

Lees meer over:

Reageer op dit artikel

(wordt niet weergegeven op de website)


Artikel is geschreven door: Wouter Crucke

Zaakvoerder, gecertificeerd European Treeworker, Bomenarchitect én opiniemaker. Als bomenarchitect zorgt Wouter Crucke ervoor dat bomen goed terecht komen. Hij is de rechterhand van studiebureaus of (landschaps)architecten en de drijvende kracht achter het innovatief karakter van Vartago.

Wouter Crucke