Gevaarlijke bomen vellen, kapvergunning nodig volgens wetgeving ?

Gepost op 18/01/2014
Geschreven door Wouter Crucke
Categorie: Groeiplaats

Een boom in je tuin, langs de straat of in het park is iets moois, een echt wonder van de natuur. Bomen zorgen voor de nodige zuurstof in onze lucht, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn. Bomen kunnen te groot worden, hun takken nemen soms het licht weg en als de boom in een mindere conditie is kunnen afvallende takken heel wat schade aanrichten, zeker bij stormweer.

 

Meld gevaarlijke bomen aan de gemeente

Het is dan ook ieders simpele burgerplicht om potentieel gevaarlijke bomen aan de juiste dienst op de gemeente te melden. De gemeente zal dan de nodige maatregelen nemen om deze gevaarlijke boom of bomen te verwijderen. Wanneer u een onveilige of zwakke boom gaat melden, moet u enige informatie geven zoals uiteraard de locatie waar de bomen (of bomen) zich bevindt, een omschrijving van de toestand van de boom en indien mogelijk maakt u ook best foto’s zodat de verantwoordelijken van de bevoegde dienst kunnen oordelen hoe ernstig de situatie is en of meteen moet ingegrepen worden.

 storm boom

Omgevingsvergunning

Als de groenbeheerder van de gemeente van oordeel is dat de situatie een snelle ingrijp vereist dan zal hij een omgevingsvergunning aanvragen om de bomen te kappen en worden de bewoners in de nabije omgeving van de te vellen bomen van dat feit op de hoogte gebracht zodat ze eventueel bezwaar kunnen indienen. Tijdens het broedseizoen (dat loopt van 1 april tot 1 september) mogen geen bomen gekapt worden, tenzij natuurlijk in gevallen van hoogdringendheid waarbij de bomen voor urgent gevaar zorgen.

 

Gevaarlijke bomen in de eigen tuin

Heb je een of meerdere bomen in je eigen tuin die gevaar kunnen opleveren, dan vraag je best zelf een omgevingsvergunning aan om de boom om te zagen of dat door een vakman ter zake te laten doen. Deze vergunning kost niets en doorgaans krijg je van de gemeente binnen de drie dagen een antwoord. Als het langer zou duren is de gemeente geneigd je van dat uitstel op de hoogte te brengen.

 

Het vellen van gevaarlijke bomen

Het vellen van bomen, en zeker als ze een gevaar vormen voor de omgeving, is een ingewikkelde klus, of het nu gaat om één of om meerdere bomen.Het is dan ook aan te raden om als je hier geen ervaring mee hebt beroep te doen op een gespecialiseerd bedrijf. Hier zal men je ook kunnen helpen bij de administratieve rompslomp van het aanvragen van een vergunning.

 

Doe beroep op een vakman

Beroep doen op een vakman die gespecialiseerd is in het vellen van bomen of het verwijderen van gevaarlijke bomen zeker geen overbodige luxe. Jaarlijks gebeuren, vaak zelfs dodelijke, ongelukken met mensen die in de eigen tuin hoge bomen willen vellen.

Een gespecialiseerde firma beschikt over het nodige materiaal (en dat is heel wat) en natuurlijk ook over de kennis en ervaring om bomen op een efficiënte manier om te hakken en alle takken, de bladeren en de wortels vakkundig te verwijderen. Dat weghalen kan door de boom in zijn geheel om te hakken, of dat in stukken te doen wanneer dit gevaar voor de omgeving inhoudt.

Hier op een rijtje wat een gespecialiseerd boomverwijderingsbedrijf voor u kan doen:

  • dode en gevaarlijke bomen vakkundig en veilig verwijderen
  • onherstelbaar beschadigde bomen rooien
  • het bouwklaar maken van percelen
  • het verjongen van bestaande bossen

 

Neem het verwijderen van gevaarlijke bomen niet te licht op

Zieke bomen en bomen die te groot worden kunnen gevaarlijk zijn. Ze kunnen het uitzicht belemmeren en ze kunnen voor ronduit gevaarlijke toestanden zorgen bij stormweer en rukwinden. Je kunt ze dus best laten verdwijnen, want de schade zou wel eens erg groot kunnen zijn. Een gespecialiseerde firma inschakelen is zeker en vast het overwegen waard, zeker als het gaat om meerdere bomen of als de boom of bomen die je wil vellen zich dicht bij het huis van je buur bevindt.

Neem hoe dan ook, voor je zelf aan de slag gaat en een boom wil vellen, steeds vooraf even contact op met je lokale overheid. De wetgeving en de richtlijnen in dit verband kunnen van gemeente tot gemeente nogal eens verschillen.

Wat vond je van dit artikel?

Laat hieronder je reactie en deel het nú met degene waarvan je denkt dat ze baat hebben bij dit artikel.

Lees meer over:


Reacties op dit artikel

hoe in de buurt een geschikt bedrijf vinden dat na de voorbije storm in staat is de zijkruinen van een hoge, oude, door de wind gespleten den weg te nemen omdat die nu dreigend over huis en tuin van buren zwiepen...

adres : meerheideweg zoersel

Gepost op 17 februari 2020 door laetitia jansseune

Reageer op dit artikel

(wordt niet weergegeven op de website)


Artikel is geschreven door: Wouter Crucke

Zaakvoerder, gecertificeerd European Treeworker, Bomenarchitect én opiniemaker. Als bomenarchitect zorgt Wouter Crucke ervoor dat bomen goed terecht komen. Hij is de rechterhand van studiebureaus of (landschaps)architecten en de drijvende kracht achter het innovatief karakter van Vartago.

Wouter Crucke