Een Boomverzorger om je boom te vellen?

Gepost op 16/06/2013
Geschreven door Wouter Crucke
Categorie: Wouter's opinie on topics

Is dat niet veel te duur?

Ja, tenminste, als we het hebben over het eenvoudigweg kappen van bomen op een plek waar de bomen gewoon kunnen vallen zonder dat ze een gevaar vormen voor de omgeving, zoals een bos of bomen aan de rand van een weide of zo. Het verandert wanneer de boom in kwestie in je tuin staat, langs de oprit of uitgegroeid is boven je veranda of greenhouse. Dan wordt het niet alleen een delicate kwestie, het gaat vooral NIET om brandhout. Het kan wel brandhout worden, begrijp mij niet verkeerd, maar deze bomen werden niet geplant om uiteindelijk gereduceerd te worden tot brandhout, een belangrijke nuance.

Maw, zie uw boom niet als brandhout en maak dus ook geen vergelijking met de prijs van het brandhout. Het is een belangrijk punt om uit te maken of een boomverzorger nu duur is of niet voor het verwijderen van je boom.

Bedwing je hormonen, zoek een boomverzorger en spaar kosten!

Bomen hebben vaak een sterk effect op mannen als het over bomen gaat en vooral het verwijderen ervan.  Van zodra iemand oppert dat ie een paar bomen wil kappen dan gek_met_kettingzaag.jpgvoelen alle mannen zich als bij toverslag geroepen om de handen uit de mouwen te steken. Ze hebben plots alle tijd van de wereld en voelen zich geroepen om hun “expertise” te delen met iedereen in hun nabije omgeving. Onmiddellijk worden strategieën bedacht en iedereen heeft wel al eens iemand bezig gezien, geholpen of zelfs al véél bomen omgelegd. Massa’s ervaring bij mekaar dus … . Er zit ook altijd iemand in de groep die perfect weet hoe je moet zagen. Gewoon een spie uit de stam en afzagen. Tot ze bij de boom staan en zich beginnen af te vragen

  • hoe diep die spie eigenlijk moet zijn?
  • Onder welke hoek moet je zagen?
  • Op welke hoogte moet de spie gezaagd worden?
  • Hoe bepaal je de valrichting van de boom?

Door een gebrek aan de juiste kennis zou ik een boek kunnen schrijven van alle verhalen die ik van klanten al te horen kreeg. Verhalen met een slecht einde over hoe mensen zichzelf verminkten met een kettingzaag, op het nippertje ontsnapt zijn of de weduwe die de enige is om het verder te vertellen. Dit is geen schrikmakerij, dit is realiteit, geloof mij, als je niet genoeg ervaring hebt en/ of het materiaal niet hebt om het zelf te doen, doe dan beroep op een boomverzorger of boomsnoeier.

Waarom?

Een goed boomverzorger kan de gezondheid van jouw bomen bepalen. Hij kan vaststellen of er bepaalde gevaren - zwakke plekken of aantastingen - in de boom zitten die je als leek niet opmerkt. En hij of zij moet de job uiteindelijk kunnen uitvoeren zonder schade aan je eigendom of omgeving.

European_treeworker_certificaat__Wouter_Crucke_Vartago.jpgVeel bomen staan dikwijls naast huizen of elektriciteitskabels en die moeten beklommen worden om te demonteren (lees: ginder boven in stukjes zagen en naar beneden brengen). Zulke bomen kunnen niet zomaar omgezaagd worden zonder schade te maken. Twijfel je? Maak dan een afspraak met een boomverzorger. Ze weten misschien niet alles over brandhout maar ze kunnen je vast vertellen hoe je hem best verwijdert.

Volgens mij zijn er 4 types boomverzorgers of bomensnoeiers, lees meer in DEEL II... .

Wat zijn jouw ervaringen? Deel ze met ons door te reageren op dit artikel, hieronder

Deze informatie wordt beter zoveel mogelijk verspreid om ongelukken te voorkomen. Deel ze dus met iedereen die je liever geen ongeval toewenst en klik op één van de onderstaande knoppen.

Lees meer over:

Reageer op dit artikel

(wordt niet weergegeven op de website)


Artikel is geschreven door: Wouter Crucke

Zaakvoerder, gecertificeerd European Treeworker, Bomenarchitect én opiniemaker. Als bomenarchitect zorgt Wouter Crucke ervoor dat bomen goed terecht komen. Hij is de rechterhand van studiebureaus of (landschaps)architecten en de drijvende kracht achter het innovatief karakter van Vartago.

Wouter Crucke