Aanplanten van nieuwe bomen in je tuin, hoe doe je dat? DEEL I

Gepost op 05/04/2014
Geschreven door Wouter Crucke

Aanplanten van nieuwe bomen in je tuin, hoe doe je dat? Deel I

Zie de boom die je net gekocht hebt als een investering die voor het leven geldt. Hoe beter je zorgt voor je boom - en dus eigenlijk ook voor je investering(en)- hoe beter hij zal groeien. Deze groei hangt onder andere af van het soort boom, de locatie waar je de boom zal planten, de zorg die je verstrekt wanneer de boom wordt geplant, en welke nazorg de boom ontvangt na het planten.

 

Het planten van de boom

Het ideale moment om bomen te planten is tijdens het 'slapende seizoen' dat al begint in de herfst na bladval of loopt tot het vroege voorjaar voor de knoppen open breken. De weersomstandigheden zijn dan nog koel en dit laat de boom toe om wortels te vestigen in zijn nieuwe locatie voordat de lenteregens en zomerse hitte de groei van een nieuwe top stimuleren. Bomen die goed verzorgd worden in de kwekerij en met de juiste zorg tijdens het transport (om schade te voorkomen) werden behandeld, op een vlotte en succesvolle manier gedurende het plantseizoen kunnen worden geplant. 

 

Transplantatie shock

Een verplanting zorgt bij bomen voor een trauma veroorzaakt door het proces van het uitgraven. Hierdoor hebben verplantte bomen  last van een zogenaamde transplantatie shock. Bomen die verplaatst worden in een pot of bak kunnen ook last hebben van deze transplantatie schok, vooral als ze wortels hebben die moeten worden afgesneden of gesnoeid. ‘Transplant shock’ zoals de term in het Engels luidt wordt gekenmerkt door een trage groei van de boom en een verminderde kracht na het verplanten van de boom. Een goede voorbereiding voor en tijdens het planten in combinatie met goede nazorg vermindert de duurtijd die de boom ervaart als 'shock' en dit laat de boom toe om snel op de nieuwe locatie wortel te schieten en weer te groeien .

 Volg zorgvuldig deze 9 eenvoudige stappen, en je kunt de druk en stress die op de boom  op het moment van het planten rust aanzienlijk verminderen.

Klik hier voor deel II en de 9 eenvoudige te volgen stappen bij het planten van bomen.

Deel nu dit artikel door op één van de onderstaande knoppen te klikken

Lees meer over:


Reacties op dit artikel

Dankjewel voor dit artikel over het planten van bomen. Ik wist niet dat er een geschikt moment was om bomen te planten en van trauma bij planten had ik ook nog nooit gehoord. Wel weet ik dat het belangrijk is niet in de winter te planten omdat de aarde dan vaak te hard is.

Gepost op 15 augustus 2018 door pim

Reageer op dit artikel

(wordt niet weergegeven op de website)


Artikel is geschreven door: Wouter Crucke

Zaakvoerder, gecertificeerd European Treeworker, Bomenarchitect én opiniemaker. Als bomenarchitect zorgt Wouter Crucke ervoor dat bomen goed terecht komen. Hij is de rechterhand van studiebureaus of (landschaps)architecten en de drijvende kracht achter het innovatief karakter van Vartago.

Wouter Crucke