Opiniewolven: van boomsnoeier tot bomenarchitect

Gepost op 09/07/2013
Geschreven door Wouter Crucke
Categorieën: Bomenadvies Wouter's opinie on topics

 Van bomensnoeier tot bomenarchitect

 

 

 

 

 

Als bomenarchitect zorgt Wouter Crucke ervoor dat bomen goed terecht komen. Hij vormt de rechterhand van studiebureaus of (landschaps)architecten. Het is dan wel geen officiële jobtitel, maar Wouter wil er het belang mee aantonen van mensen die zich hierin specialiseren.

Een oprechte passie voor bomen

Vijftien jaar geleden is het voor Wouter begonnen, toen hij geïntroduceerd werd tot het snoeien van bomen. “Als jongen van den buiten had ik groene vingers en ik was er direct mee weg. Ik zag ook onmiddellijk dat er veel meer rond te doen was. Zoals mensen die het niet zo nauw nemen met bomen en ze kapot maken. Soms wel door onwetendheid, maar vooral door een soort laksheid.”

Doorheen de jaren die daarop volgden is Wouter’s passie voor de natuur en bomen specifiek enkel maar gegroeid. Hij begeleidde toen mensen bij buitensporten of bergactiviteiten zoals klimmen en kajakken. Daar kwam hij opnieuw veel in contact met de natuur. En ook daar merkte hij telkens hoe mooi het kan zijn, maar hoe gevaarlijk onzorgzaam de mens ermee omgaat.

“Palen met bladeren die de dakgoot vullen”

Het is dan ook de ambitie geworden van Wouter Crucke om de visie van mensen ten opzichte van bomen te veranderen, of hen er toch van bewust te maken hoe belangrijk ze zijn voor ons. “Vooral in grotere steden zien mensen bomen vaak als palen met bladeren die de zon wegnemen in de zomer en de dakgoot vullen in de winter. Ik wil dat veranderen. In Vlaanderen worden bomen gemiddeld 14 jaar oud, terwijl zelfs de minst lang levende tot 140 jaar oud kunnen worden. Ik wil dus de gemiddelde levensverwachting van de Vlaamse boom vertienvoudigen.”

Niet enkel het Amazonewoud is belangrijk

Tijdens de laatste 15 jaar heeft Wouter zich verdiept in alles wat met bomen te maken heeft. Hij snapt hoe ze zich gedragen en wat ze nodig hebben. “Dankzij mijn achtergrond in interieurarchitectuur was de beslissing om de twee te combineren dan ook snel gemaakt. Iedereen heeft het Amazonewoud in het hoofd wanneer ze klagen over het kappen van bomen. Men beseft niet dat het hier ook helemaal niet goed loopt. Om nog maar één reden te geven: oudere bomen nemen exponentieel veel meer water op dan jongere en wat zie je? Alsmaar meer overstromingen in stadskernen van zodra het wat hevig regent. Een bomenarchitect kan dan architectuur en natuur samenbrengen bij het plannen.”

Een incubator voor bomenarchitecten

Wouter heeft grote ambities met zijn concept. Nu al krijgt hij opdrachten voor specifieke situaties waarbij hij bomen moet aanplanten en hun levensverwachting moet maximaliseren. Zijn doel is dan ook om van zijn bedrijf een incubator te maken voor boomarchitecten. Daarvoor wil hij opleiding en praktijk samenbrengen. “Boomdokters of –verzorgers zien ons dan als een referentie om bij te leren. Je hebt dus de cursus, maar ook de praktische uitvoering. We doen dan net dat tikkeltje meer dan gewoon opdrachten uit te voeren. Ik hecht veel waarde aan mijn passie voor bomen en wil dan ook enkel met mensen samenwerken die dit delen. Ook opdrachten weiger ik wanneer ik merk dat hier onvoldoende aandacht voor is.”

Nu wil ik graag dat je 2 dingen doet:

  1. Geef je commentaar onderaan deze pagina en vertel mij hoe jij denkt dat we Wouter_-_Opiniewolf.jpgde visie van mensen tov bomen kunnen veranderen. Ik ben benieuwd omdat ik toch dikwijls te horen krijg dat er echt iets moet veranderen. Help mij om die verandering teweeg te brengen.
  1. Open je favoriet email programma en verstuur een mail naar 2 van je vrienden met de boodschap: "ik zag net een video over een bomenarchitect, eindelijk iemand die bomen kan helpen" en link naar dit artikel.

Ik hoop dat je van mijn "premiere" bij opiniewolven genoten hebt. Er volgt hierop nog een vervolg, later deze maand.

Schrijf je dus zeker in voor onze nieuwsbrief ( en schrijf je in op mijn gloednieuw Youtube kanaal) om zeker te zijn dat je niets mist.

Lees meer over:


Reacties op dit artikel

Dankjewel mevrouw Bernt voor de flatterende woorden. Ik heb er echt een hekel aan als mensen zulke zaken trachten rond te bazuinen die kant noch wal raken. En zoiets zet ik met plezier recht :-)

Gepost op 26 april 2014 door Wouter Crucke - Boomdokter

Geachte heer Crucke,

U heeft zeer correct, net en waarheidsgetrouw antwoord geven op de reactie van de heer Bert Aerts. Chapeau!
Hopelijk worden er eens een keer wat mensen wakker en kijken ze naar wat wij de natuur aan doen met alle chemische producten, daar waar er een gezond alternatief voor handen is....

Gepost op 26 april 2014 door C.Bernt

Mooi antwoordt wouter, de reactie van meneer getuigd ofwel van zeer weinig kennis in de boomverzorging en dan kan je beter zwijgen, ofwel iemand die wel thuis is in de boomverzorging en jouw schade wil toebrengen en dat is jammer want wij zijn allen collega's.
je weet dat ik wel super overtuigd ben van pireco , dat kan je tenminste zonder pbm's gebruiken.
Het enige is dat ik steeds zin krijg in kebab.
Voor het gebruik van middelen zoals pireco moeten wij van het oude denkpatroon afstappen ( om steeds maar de symtomen aan te pakken en niet de oorzaken aan te pakken ) en dat kan of wil niet iedereen.
Het getuigd van moed om tegen klanten te zeggen dat je bomen enkel wilt helpen en niet beschadigen als dat niet nodig is.

Gepost op 16 februari 2014 door Johan Van Aert

Beste mensen. Laten we een kat, een kat noemen. We hebben het hier wel over een vent die al jaren bomen injecteert met producten die in belgie verboden zijn door de wet. Deze zijn ook steeds illegaal verdeeld geweest en kunnen dus de volksgezondheid in gevaar brengen. Denk daaraan voor je iemand de hemel in prijst..... Deze producten zijn dan ook bij hem in beslag genomen en de illegale import van het goedje is door de belgische overheid stilgelegd.

Gepost op 15 februari 2014 door Bert Aerts

Geachte heer Aerts,

als jij een kat een kat wil noemen dan vind ik dat helemaal OK, tenminste, zolang je de waarheid vertelt ipv van leugenachtige, ongegronde en lasterlijke berichten de wereld in te sturen.

Het is voor mij een koud kunstje om uw bericht gewoon te deleten maar ik kies ervoor om openlijk in dialoog te gaan en uw lasterlijke aantijgingen te weerleggen met de waarheid. Iedereen heeft het recht om die te kennen.

Ik weet niet waar u uw "informatie" vandaan haalt maar ze is duidelijk niet van betrouwbare afkomst.

1. Ik injecteer geen bomen. Ik heb dat tot dusver nog nooit gedaan omdat ik tot op vandaag geen enkele reden zie om dat te doen. Niettegenstaande het een praktijk is die al jaar en dag toegepast wordt. Ik pas het zelf niet toe omdat er nog geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat injecties een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van bomen (op lange termijn). Maw, dit past niet in de missie van mijn bedrijf (en dus mijzelf) die zegt dat ons slechts één ding aanbelangt: Gezonde en Veilige bomen. Dat blijkt trouwens ook uit het volgende.

2. U schaamt er zich duidelijk niet voor om uw aantijgingen ongegrond de wereld in te sturen en mijn in een slecht daglicht te proberen stellen. Een klein beetje research op het net zou u uitingen al ernstig bijgestuurd hebben. U hebt het namelijk over de producten van Pireco die Vartago sinds enkele jaren verdeelt. Ga er de website van Pireco op na en u zal ontdekken dat Pireco geen enkel product in zijn gamma heeft dat injecteerbaar is in bomen.

3. Illegaal? De producten van Pireco zijn niet illegaal en zijn dat ook nooit geweest. Sterker nog, ze zijn goedgekeurd en overal toegelaten in gans Europa én kregen de goedkeuring van oa Control Union, (een europees inspectie orgaan). Pireco bvb werd ook getest in de universiteit van Wageningen, DLV plant en Senternovem.

4. Wat is dan het probleem? Volksgezondheid vormt in België een probleem voor Pireco. De producten van Pireco zijn namelijk niet te catalogeren binnen de huidige structuur van volksgezondheid omdat er geen 'cel' voor bestaat. Alle producten moeten in een hokje passen en voor Pireco zou dat óf meststoffen, óf binnen een fytolicentie moeten zijn. Aangezien Pireco eerder gewasbeschermende middelen maakt passen ze dus niet binnen een bestaand hokje. En daar heeft volksgezondheid een probleem mee, ze vinden geen gepast hokje! Iets wat in de andere Europese landen duidelijk wel kan. Er spelen bovendien machtige actoren mee die Pireco liever niet zien ontwikkelen. De sproeistof fabrikanten hebben voor al hun producten een zogenaamde fytolicentie. Zij laten dus een keuring uitvoeren op hun producten die, per product, 100.000€ kost. Een slim opgezet systeem uit de jaren zeventig die er voor zorgt dat producten (zoals dat van Pireco) niet gekeurd geraken als u geen 100.000€ op tafel kan leggen voor die keuring ... (zie hiervoor de website van het FAVV).

5. Volksgezondheid in gevaar? Dat kan alleen het geval zijn wanneer de producten van Pireco stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en heeft dus niets te maken met de toelatingsvoorwaarden van het FAVV. Maw, FAVV laat Pireco niet toe op de Belgische markt (voorlopig niet, er wordt aan gewerkt) maar dat betekent niet dat de producten van Pireco de facto schadelijk zijn voor de gezondheid. Alle bestanddelen van alle producten van Pireco zijn van natuurlijke afsprong. Ze bevatten geen chemische of afgeleide stoffen. De hoofdbestanddelen bestaan uit water, olijfolie en kruidenextracten, dat kan je bezwaarlijk gevaarlijk noemen.

6. Tenslotte werd er niets in beslag genomen en werd ons enkel gevraagd om de verkoop te staken tot wanneer de paperassen in orde zijn met de producent. Iets waar ik al helemaal niets mee te maken heb. Heel jammer want ik én onze klanten behaalden hele mooie resultaten met deze natuurlijk en niet-schadelijke producten van Pireco.

7. Als klap op de vuurpijl kan Pireco gewoon verder doen waarmee ze bezig zijn en blijven verkopen, ook in België. Zij het dan via Pireco zelf, ze mogen enkel geen verkooppunt hebben in België maar mogen wel verzenden náár België. Mocht er echt een probleem zijn of de gezondheid in het gevaar komen dan zou zowel Europa of Nederland de productie van Pireco al lang stilgelegd hebben.

Ziezo, nu kan u opnieuw met een gerust hart gaan slapen mijnheer Aerts en kreeg "de kat" hiermee de juiste naam.

Nog vele groeten van diene "vent", zoals u mij ten onrechte schoffeert, iemand die al jaren het onderste uit de kan haalt om voor onze bomen een betere wereld te creëren.

Gepost op 15 februari 2014 door Wouter Crucke - Boomdokter

That's the spirit!
als leek zou ik het ook super vinden om hierover meer te weten te komen via alle mogelijke kanalen; Zoals de haagplantacties die door gemeenten worden aangemoedigd om passende hagen bij de burgers te promoten, zou een boomplantactie misschien ook wel zinvol zijn, met daaraan gekoppeld de nodige info over de voorwaarden waaraan de tuin moet voldoen om die boom ook werkelijk zijn 140 levensjaren te gunnen. En ook de instructies over welke boom op welke plaats ten opzichte van de woning, de afstand tot de riolering, de afstanden tot andere bomen of bestaande structuren. Zeer noodzakelijke info zodat mensen meer bewust een passende boom in hun tuin kunnen planten. En natuurlijk, de bescherming van bestaande bomen, het kapverbod is niet alom bekend, denk ik, evenals de omstandigheden waarbij hakken nodig of wenselijk is omwille van veiligheidsredenen en dergelijke. Volgens mij kan de burger, de mens, de tuinbezitter hier nog veel juiste informatie gebruiken om betere keuzes te kunnen maken in plaats van zomaar wat te proberen planten en daarna te moeten kappen of de boom te zien sterven door te weinig ruimte.

Gepost op 26 augustus 2013 door Catherine V.D.

Vandaag werd de mooie wilde kastanje in de tuin van onze achterburen geveld... Misschien werd hij wat groot voor een smalle stadstuin, maar snoeien had toch ook gekund? Gelukkig hebben ze een achterliggende, even grote boom wel laten staan zodat ons groen uitzicht midden in de stad toch op peil blijft.

Gepost op 12 juli 2013 door Gisele Van Dessel

Wouter slaat hier de nagel op de kop en schopt tegelijkertijd tegen het figuurlijke 'zere been'. Ik sta al jaren 200% achter deze filosofie. De vraag is niet of bomen zullen overleven, het zijn zeer sterke wezens, het is meer de vraag of de verwaande en op geld beluste mens de wil heeft om hen te redden…Het zal zeker nog een generatie lang duren voor velen het licht zien en die nieuwe mentaliteitsverandering zullen aanvaarden maar de erkenning van 'n probleem is nog steeds het begin van de oplossing...Hoop is de ideale kweekvijver van 'n nieuw begin...

Gepost op 11 juli 2013 door Dirk Stockman

Reageer op dit artikel

(wordt niet weergegeven op de website)


Artikel is geschreven door: Wouter Crucke

Zaakvoerder, gecertificeerd European Treeworker, Bomenarchitect én opiniemaker. Als bomenarchitect zorgt Wouter Crucke ervoor dat bomen goed terecht komen. Hij is de rechterhand van studiebureaus of (landschaps)architecten en de drijvende kracht achter het innovatief karakter van Vartago.

Wouter Crucke