Aanplanten van nieuwe bomen in je tuin, hoe doe je dat? DEEL II

Gepost op 05/04/2014
Geschreven door Wouter Crucke

Dit is het vervolg op Deel I

Aanplanten van nieuwe bomen in je tuin , hoe moet dat ? 

Volg zorgvuldig deze 9 eenvoudige stappen, en je kunt de druk en stress die op de boom  op het moment van het planten rust aanzienlijk verminderen.

  1. Graaf een diepe, brede plantkuil. Zorg er voor dat het gat breed genoeg is, wel drie maal de diameter van de kluit. Het is belangrijk om het gat groot te maken, omdat de wortels van de boom door de verplanting in de omringende grond moet doordringen om opnieuw te wortelen. Op de meeste plaatsen waar bomen opnieuw worden geplant, is de bestaande bodem verdicht geraakt en is de bodem in feite ongeschikt voor een gezonde wortelgroei. Het opbreken van de bodem in een grote omgeving rond de boom geeft de nieuw opkomende wortels ruimte om uit te breiden in de losse grond en zo het wortelen en het vasthechten van de boom te versnellen.

  1. Identificeer de basis van de stam. De basis van de stam is de plek waar de wortels verspreid zijn aan de voet van de boom. Dit punt moet gedeeltelijk zichtbaar zijn nadat de boom is geplant. Een boom waarvan dit niet meer zichtbaar is werd waarschijnlijk te diep geplant.
  1. Indien aanwezig, verwijder de pot of bak zorgvuldig. Wees voorzichtig bij het verwijderen van de zijwanden van de pot en zoek naar de juiste manier om dit gemakkelijker te maken. Inspecteer de kluit op 'cirkelende wortels'  en snoei of snijd deze waar nodig af. 
  1. Plaats de boom op de juiste hoogte. Voor het plaatsen van de boom in het gat, moet je vooraf controleren om te zien dat het gat is gegraven op de juiste diepte. De meeste steunwortels zullen zich ontwikkelen in de bovenste 30 cm van de bodem. Als de boom te diep wordt geplant, zullen er problemen ontstaan als gevolg van een gebrek aan zuurstof. Het is beter om de boom een beetje hoger te planten, 1 tot 5 cm boven de bodem. Ga hem niet onder of beneden het oorspronkelijke niveau van de  boom planten. Als het over een boom gaat met kluit (ipv naakte wortel) dan hef je de boom best op bij de kluit en niet bij de stam of bij de takken. Zo voorkom je schade zoals het onstchorsen van de stam.
  1. Zet de boom voorzichtig neer in het gat. Voordat je begint met het opvullen van het gat moet iemand de boom bekijken vanuit verschillende richtingen om te bevestigen dat de boom recht is geplaatst. Zodra je begint met het opvullen, is het moeilijk om de boom nog te verplaatsen.
  1. Vul het gat voorzichtig maar stevig. Vul het gat ongeveer een derde vol en duw de grond rond de voet van de kluit goed vast zonder te gaan aanstampen met je voeten of een ander gewicht. Als de kluit werd verpakt (met vb. jute) , verwijder je alle stof, plastic, touw en draad van rond de stam en kluit om de groei te vergemakkelijken. Wees voorzichtig om bij dit delicaat proces de stam of wortels niet te beschadigen. Zet je de boom vast met ondergrondse ankers? Dan moet je de jute en het draadgaas laten zitten omdat het anker anders je kluit gaat kapot duwen. Vul de rest van het gat en zorg ervoor dat de bodem goed wordt aangedrukt om zo luchtzakken te voorkomen. Ze kunnen ervoor zorgen dat wortels gaan uitdrogen. Om dit probleem te voorkomen, voeg je de grond telkens een paar centimeter per keer toe en besprenkel je die met water om zo voor de nodige stevigheid te zorgen. Herhaal dit proces totdat het gat volledig is gevuld en de boom stevig vast staat. Ik raad af om kunstmest toe te passen op het moment van  planten. Compost mag je gebruiken als grondverbeteraar maar  enkel goed verteerde compost.
  1. Ondersteun de boom met palen. Afhankelijk van de grootte van de boom zorg je voor bijkomende steun na de aanplant. Studies hebben aangetoond dat bomen sneller en sterker een stam en wortels kunnen ontwikkelen als ze niet worden ondersteund op het moment van het planten maar dat kan alleen voor hele kleine maatjes die niet veel groter dan 1 meter zijn. Anders waaien ze onherroepelijk om. Denk er eventeel aan om bijkomende beschermende maatregelen te treffen waar bijvoorbeeld de grasmaaier schade kan aanbrengen, vandalisme kan voorkomen, of waar wilde dieren aan de bomen zouden kunnen knagen.  

  1. Mulch de voet van de boom. Mulch (mulchen betekent de grond toedekken) is organisch materiaal aanbrengen op en rond het gebied aan de voet van de boom. Het fungeert als een deken om vocht vast te houden. Het helpt ook bij het matigen van extremen van de bodemtemperatuur en het verhindert dat gras en of  onkruid snel kan groeien. Enkele goede keuzes zijn bladafval, pijnappel stro, boomschors, veenmos, of gecomposteerde houtsnippers. Een 5 - 10 cm dikke  laag mulch is ideaal. Meer dan 10 centimeter zorgt mogelijk voor een probleem met de zuurstof en de vochtniveau. Bij het plaatsen van mulch, moet je er zeker van zijn dat de volledige stam van de boom niet wordt gedekt. Wanneer de stamvoet daar continu vochtig en donker blijft kan de boom op die plek bijkomende wortels aanmaken die later erg in de weg kunnen zitten. Een mulch-vrij gebied van ongeveer 5cm bij de basis van de boom is voldoende.
  1. Zorg voor de nodige nazorg. Houd de grond vochtig maar niet doorweekt; overbewatering kan zeer nadelig zijn en zelfs afsterven tot gevolg hebben. Geef bomen max één keer per week water, behoudens in periode van regen. De eerste 2 jaren zijn van cruciaal belang.

Als de grond droog is onder het oppervlak van de mulch, is het tijd om de bomen wat extra water te geven. Ga door tot het midden van de herfst en voer een afbouwperiode in bij lagere temperaturen die minder frequente bewatering vereisen. Een andere follow-up zorg kan kleine snoeiactiviteiten behelzen van takken die beschadigd werden tijdens het planten.

Nadat u deze negen eenvoudige stappen hebt uitgevoerd, zullen verdere verzorging en gunstige weersomstandigheden ertoe bijdragen dat je  nieuwe boom optimaal zal kunnen groeien en bloeien. Bomen zijn een waardevolle aanwinst voor elk landschap of tuin want ze zorgen voor een langdurige bron van schoonheid en plezier voor mensen van alle leeftijden. 

Help mij om dit soort artikels verder te verbeteren en geef je commentaar hieronder!

Véél succes met je nieuwe boom/ bomen!!

 

 

Lees meer over:

Reageer op dit artikel

(wordt niet weergegeven op de website)


Artikel is geschreven door: Wouter Crucke

Zaakvoerder, gecertificeerd European Treeworker, Bomenarchitect én opiniemaker. Als bomenarchitect zorgt Wouter Crucke ervoor dat bomen goed terecht komen. Hij is de rechterhand van studiebureaus of (landschaps)architecten en de drijvende kracht achter het innovatief karakter van Vartago.

Wouter Crucke